1

"ДА ЖИВЕЕШ, ЗНАЧИ ДА СЕ БОРИШ. РОБЪТ- ЗА СВОБОДАТА СИ, А СВОБОДНИЯТ - ЗА СЪВЪРШЕНСТВО"
Ако не сте привърженик на профанизирането на българската култура, ако не се срамите да се наречете българин, то добре дошли и нека бъдем приятели, ако ли не -
вървете си поживо, поздраво.

четвъртък, април 21, 2011

ПОЯВИ СЕ ...

Когато се каже стилизиран народен костюм все нещо ме кара да приемам с недоверие, особено тези, изработени на машина и предназначени за различни професионални или любителски фолклорни формации. Особено за възстановки на ихтиманския женски костюм. Много от ателиетата считат за негов единствен белег бялата престилка и двуцветния ръкав с редуващи се лентички- черно и жълто или зелено и жълто, както и някакъв бял нагръдник. Приема се за достатъчно едно рязано в кръста сукманче с малко гайтан за обтока, златни апликиращи лентички, някои друг ред паети, ръкавчето, нагръдничето, бялата престилчица и готово. От няколко дни обаче приятно съм изненадан от разработката и предложението на Ателието за изработка на народни носии към Балканфолк ООД, които ни сюрпризираха с нова стилизирана разработка на Ихтимански женски костюм. Костюма е изработен в типичен зелен цвят с приятен за окото нюанс. За автентичните също са характерни тъмните пастелни цветове маслено зелен, морав, черен. Гайтанената обтока е решена също в близост с оригинала. Апликиран е с мънистени флорални мотиви, което го прави нещо средно между белия и жълт тълтър като мотив и мънистеното сукно като материали и изработка. Вътрешния нагръдник със семплата бродерия или пък нагръдника от плетена на ръка бяла дантела го доближава до автентичния. Дизайнерското решение за гарниране на ръкавите и полите на ризата с бордюри дантела, придава особена красота и създава близост до оригинала. Така, че дизайнерското решение и майсторската изработка са довели до един стилизиран ихтимански женски костюм модерен и съвременен и същевременно близък до оригинала. Ако фирмата постави и къс ръкав в две разцветки зелени и жълти ивици, то повече нищо не можем да желаем.
Сукмана с оранжевите мъниста също трябва да бъде изчистен от оранжевия гайтан и оранжевата панделка като нетипични и неприсъщи за носията. Но всичко това при желание на фирмата е поправимо важното е основното, че сме свидетели на появяването на един действително сполучлив женски костюм за сценична изява на фолклорни състави, пресъздаващи ихтиманското народно творчество. За да се убедите в това прилагам колажи от снимки на разработката и автентичен костюм. Както и колаж от снимки на апликацията на стилизирания сукман с такива от автентични сукмани жълт тълтър и мънистено сукно.


























Пожелания и поздрави за екипа изработил костюма с пожелание това да стане най продавания от колекцията на ателието за народни носии към Балканфолк ООД.

Няма коментари:

Публикуване на коментар