1

"ДА ЖИВЕЕШ, ЗНАЧИ ДА СЕ БОРИШ. РОБЪТ- ЗА СВОБОДАТА СИ, А СВОБОДНИЯТ - ЗА СЪВЪРШЕНСТВО"
Ако не сте привърженик на профанизирането на българската култура, ако не се срамите да се наречете българин, то добре дошли и нека бъдем приятели, ако ли не -
вървете си поживо, поздраво.

понеделник, май 31, 2010

НЕСТОР НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА


Според Омировата Илиада старият Цар на Пилос Нестор се отличавал с мъдрост и сладкодумие. Затова името му станало нарицателно за мъдър и авторитетен старец. От официалният сайт на Българската православна църква и правослвният портал „Двери на православието научих, че Негово Преосвещенство Смоленският епископ Нестор навършва 85 години. Имах щастието да да се срещна три пъти с него в различни години, когато беше Игумен на Бачковския манастир и благоволи да ме приеме. Въпреки краткото време, отделено за тези срещи, не мога да изкажа удивлението си от този изключително начетен, мъдър човек. Широкият му светоглед и откритият му характер предразполагат събеседника, стопяват границите и общуването с него е изключително приятно. Любимите му теми за история и поезия, както и майсторския му разказ, карат събеседника да онемява, да слуша само с единственото у желание - разказът да не свършва. Спомням си една от беседите за св. Патриарх Евтимий, когато ми показваше гробът му до манастирската църква. Имах чувството, че действително съм на свято място, където обитава духът на патриарха. Въудошевеният разказ на дядо Нестор и мъждукащото кандилце на скромния гроб на светеца се запазиха в съзнанието ми, като най-големия паметник на св. Евтимий, като изпратиха назад огромните монументи, лишени от душевност.
Епископ Нестор е роден на 29 май 1925 г. в с. Костенец, Софийско. Завършил е Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” и Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски”, специализира богословие в Московската духовна академия. Бил е преподавател в Софийската семинария, научен сътрудник в Централния исторически и архивен институт при Св. Синод, предстоятел на храм-паметник „Рождество Христово” в с. Шипка, на Българското църковно подворие при Московската патриаршия. Бил е игумен на Рилския, на Бачковския и на Троянския манастир, викарий на Доростоло-Червенския митрополит, а по-късно на Ловчанския митрополит. След като губи зрението си, през 2001 г. еп. Нестор се оттегля на покой в Лопушанския манастир, Видинска епархия. Той е бележит духовник, уважаван книжовник, поет, автор на много статии и научни публикации в църковния и светския печат.
НА МНОГАЯ ЛЕТА ПРЕОСВЕЩЕНИ ВЛАДИКО!
(снимката е публикувана на официалната страница на Българска Православна Църква – Българска патриаршия)

Няма коментари:

Публикуване на коментар