1

"ДА ЖИВЕЕШ, ЗНАЧИ ДА СЕ БОРИШ. РОБЪТ- ЗА СВОБОДАТА СИ, А СВОБОДНИЯТ - ЗА СЪВЪРШЕНСТВО"
Ако не сте привърженик на профанизирането на българската култура, ако не се срамите да се наречете българин, то добре дошли и нека бъдем приятели, ако ли не -
вървете си поживо, поздраво.

петък, юни 18, 2010

ЛИНЕЕ НАШТО ПОКОЛЕНИЕ...

Линее нашто поколенье,
навред застой, убийствен мраз;
ни топъл луч, ни вдъхновенье
не пада върху нас.
Еех, Дядо Вазов,
Ако вашто линееше, то нашето направо оскотява. Като пуснеш телевизора, това е ако не знаеш една говореща кутия, по която бистрим вътрешното положени без да ходим до кафенето, отвсякъде научаваш за пияни младежи и ученици. Бе то и вашите бяха пияни, пиян бе цял един народ. Да,пиян,ама от дъха на свободата и мириса на барута, пък нашите смучат като скотове водка, ракия и най-вече бира. Смучат и то до припадък по пейки, градинки и където им падне, и се налага доктори като Соколова да ги спасяват. И то да ти кажа все млади, млади. Осем годишни, тринайсет, четиринайсет годишни. По повод и без повод. Важно е купонът да върви и да е супер яко. Купон, това е нещо като вечеринка, ама не съвсем като тези, дето ти ги знаеш. Щото по твое време на вечеринките играехте театър, слушахте музика, рецитирахте поезия и мечтаехте, пък ние пием, пием. А това - супер яко, не мога да ти го преведа, щото и аз не го разбирам. Ще кажеш, ами бащите им, що правят бащите им, та не им опънат здраво ушите и не ги понапляскат? Еех Дядо Вазов, че няма ги вече такива бащи, като чорбаджи Марко, които всяка вечер да сбират челядта си и да ги питат що са правили днес. Прочели ли са някоя книга, ходили ли са в читалището. Ама как да питат за читалището, като много от маиките и бащите не знаят от де се влазя в него.Я се приберат я не, а някои от тях също опиянени и питат само, "Ти мене уважаваш ли ме и имаш ли си пари". Та даже изкарват и докторите виновни.
Ще кажеш ами де са даскалите. То и нашите даскали не са като Бойчо Огнянов и Рада. По- учени са и по-окумуш, ама от мислене как по сложно да предават знанието, и те нямат време да приказват с децата. Занимава ги вопроса за това, щото си говорил със стари думи и някак наивно, та искат да те изхвърлят от програмата. И тебе, и дяда Славейкова и Пелинко. Пък да ти кажа под сурдинка и те си мислят само за платата. Пък някои от тях си и пийват, ама това последното, се едно не си го чул.
Ама да ти кажа и царщината не се много интиресува. Закриха зали и салони, дето децата да се занимават с гимнастически упражнения, да ритат топка и прочия. Не се прави нищо, щото децата да се ангажират с рисуване, пеене, танци. Защо ли? Защото така е по-лесно, Първо не си даваш много зор, и само викаш - няма пари, и второ, пиян и скотски народ се по лесно управлява.
То да ти кажа, ако не се сберат по-окомуш хора и да тропнат по масата "Доста! Така вече не може!" - всичко пропада. Днешните, като станат утре майки и бащи на що ще научат своите си деца. И тогава няма турките да са ни виновни за затриването на българското племе.
Стресни се, племе закъсняло!
Живейш ли, мреш ли, ти не знайш!
След теб потомство иде цяло —
какво ще да му завещайш?
Ама нейсе. И аз веке да свършвам, че станах еден мърморко, сущий Иванчо Йотата.

1 коментар:

  1. Светла Ковачева28 юни 2010 г. в 11:34

    Ако те чуе дядо Вазов, ще се обърне в гроба! Такова духовно падение на нацията сигурно не е виждал и в най-кошмарните си сънища! За съжаление - това е горчивата истина!

    ОтговорИзтриване